Translate

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Διατροφή!!!

ΟΡΙΣΜΟΙ
Λέξεις όπως ο ΔΜΣ, η παχυσαρκία, η ψυχογενής βουλιμία, η ψυχογενής ανορεξία, η πείνα, η όρεξη, το παθητικό κάπνισμα, ο κορεσμός κ.α. δύσκολα ξέρουμε την ακριβή σημασία τους. Παρακάτω θα αναλυθούν οι προαναφερόμενοι ορισμοί και πολλοί ακόμη που πιθανόν έχουμε ακούσει αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ουσίες που λαμβάνονται από την τροφή και χρησιμοποιούνται στον οργανισμό για να προσφέρουν ενέργεια και δομικά υλικά. Ρυθμίζουν την ανάπτυξη και διατήρηση του οργανισμού και συμμετέχουν στην αναδόμηση των ιστών του σώματος.


ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΜΣ)
Είναι ένας απλός τρόπος να υπολογίσει κανείς αν το βάρος του είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια ή όχι. Είναι ένας πρακτικός τρόπος να διαχωριστεί η παχυσαρκία από το αυξημένο σωματικό βάρος. Ο τύπος που δίνεται για τον υπολογισμό του ΔΜΣ είναι ο εξής:

                                                        ΔΜΣ = βάρος (kg) / ύψος (m) στο τετράγωνο



                             Η αξιολόγηση του δείκτη μάζας σώματος γίνεται ως εξής:


                   
 ΟΡΕΞΗ
Η ψυχολογική επιθυμία για φαγητό, η οποία επηρεάζεται από την όψη, την οσμή, και τη γεύση κάποιας τροφής.


ΠΕΙΝΑ
Η φυσιολογική ανάγκη για τροφή, που οδηγεί στην αναζήτησή της. Χαρακτηρίζεται ως δυσάρεστο συναίσθημα.


ΚΟΡΕΣΜΟΣ
Το αίσθημα της ικανοποίησης και πληρότητας που φέρνει η κατανάλωση τροφής.


ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ
Ο όρος υποσιτισμός αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο δε λαμβάνει επαρκής ποσότητες θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορες ασθένειες στέρησης.


ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Χαρακτηρίζεται η υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιποαποθήκες του σώματος (λιποκύτταρα) και αυτό συμβαίνει όταν το σωματικό βάρος υπερβαίνει το 20%-30% του επιθυμητού.


ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από άρνηση διατήρησης του κατώτερου φυσιολογικού σωματικού βάρους, έντονο φόβο για πρόσληψη βάρους και διαταραγμένη εικόνα σώματος.


ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ
Διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα αδηφαγικά επεισόδια, που συνήθως ακολουθούνται από χρήση καθαρτικών μεθόδων, υπερεντατική άσκηση ή πλήρη αποχή από το φαγητό.

                   *  ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΟΡΕΞΙΚΟΥ – ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ *


ΑΝΟΡΕΞΙΚΟ ΑΤΟΜΟ


ΒΟΥΛΙΜΙΚΟ ΑΤΟΜΟ
·         Πολύ αδύνατο

·         Κανονικό βάρος ή λίγο υπέρβαρο
·         Αποχή από το φαγητό
·         Στροφή στο φαγητό σε περιόδους άγχους
·         Άγνοια της προβληματικής συμπεριφοράς
·         Επίγνωση της προβληματικής συμπεριφοράς
·         Αίσθημα πανικού στην παραμικρή απόκτηση βάρους
·         Υποκύπτουν συστηματικά σε επεισόδια αδηφαγίας και χρήση καθαρτικών



ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ
Είναι εκείνος που πίνει συνέχεια και σε μεγάλες ποσότητες οινοπνευματώδη ποτά και που εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης του αλκοόλ, δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του, στην εργασία του, στο κοινωνικό του περιβάλλον και στην οικογένειά του. Απομακρύνεται από την οικογένειά του και τους φίλους του, με αποτέλεσμα  να μπαίνει στο «περιθώριο». Δεν είναι αποδεκτός από την κοινωνία.


ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ         
Είναι η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου που βρίσκεται στο περιβάλλον μας. Το 15% του καπνού εισπνέεται από τον καπνιστή, ενώ το υπόλοιπο 85% απελευθερώνεται στον αέρα και εισπνέεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον καπνιστή (παθητικοί καπνιστές) .


ΕΡΓΟΓΟΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Διατροφικές και φαρμακευτικές ουσίες, που βελτιώνουν την ικανότητα παραγωγής φυσικού έργου, φυσικών λειτουργιών ή αθλητικών επιδόσεων.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.